JAMIE LINLEY & BOGDAN SCUTARU, LØGSTØR
LØGSTØR 2020
Østerbrogade og den nye passage – Kunsten er blevet brugt som et strategisk element i forbindelse med Løgstørs byfornyelsesprojekt og tjener flere elegante formål. Kunsten fortæller den lokalhistorie om det liv, der engang var i byen, fiskeriet i fjorden og byens stærke tilknytning til naturen. Desuden fungerer kunsten som vejviser og skaber på den måde nye ruter gennem byen.
Udfordringen i Løgstør har i mange år været, at de mange sejlende gæster til byen ikke har kunnet finde op til handelsgaden i byen og derfor oftest er blevet på havnen. Det går udover handelslivet i gågaden og deler byen op i to uhensigtsmæssige bydele. For at løse dette åbnes en ny passage, der skal gøre turen mellem havnen og handelsgaden kortere og nemmere, hvor udsmykningerne fungerer som vejviser ved at skabe en naturlig tiltrækning og inviterer til at gå på opdagelse. Udsmykningerne indbyder til at komme tæt på, bevæge sig henimod, igennem og videre mellem de to områder.
Kunsten og wayfinding skaber altså en visuel sammenhæng mellem de to steder og gør det både nemt, inspirerende og sjovt at bevæge sig rundt i byen. Denne designudsmykning er et fantastisk eksempel på kunstens mange anvendelsesmuligheder og mangfoldige udtryk. Motiverne er udviklet i tæt samarbejde med en aktiv gruppe af borgere.
Med støtte fra Realdania er det lykkedes at forbinde havnemiljøet med byens hoved- og handelsgade og dermed er et ønske, som Løgstør har haft i mange år, blevet til virkelighed. Det kan du læse mere om her.
Beskrivelse af de forskellige kunstudsmykninger
Østerbrogade
Den næste generation af Løgstør har en stor og vigtig opgave foran sig. De skal løfte byen ind i fremtiden og sikre, at byens historie og DNA ikke forsvinder. Derfor er den unge dreng – symbolet på næste generation – løftet op på fuglen og svæver på historiske vingesus ind i en ny tid for Løgstør. I hænderne bærer han ét af byens historiske vartegn, hvorfor han i symbolsk forstand bærer kulturarven og historien videre med sig. Et enkelt og let motiv, der kan ses på afstand og vil have stor tiltrækningskraft for de besøgende.
Passagen
Den unge kvinde på gavlen repræsenterer den unge generation af iværksættere og ildsjæle, der med et drømmende blik kigger ud i fremtiden og drømmer stort på byens vegne. Hun er udsmykket med ét af byens varemærker, muslingen, som her fungerer som et smykke, der pryder hendes hals. Dyremotiverne er hentet fra den lokale natur og særligt med fokus på livet i fjorden. Hornfisken er valgt, fordi dens form fungerer rigtig godt til den lave – men meget lange mur – og skaber dermed et godt flow og en bølgende bevægelse i motivet. Motivet af den gamle fisker, der pryder huset, er taget fra det lokale museum og fortæller historien om fortiden og de mange generationer, der har skabt den historie, som byen stadig fortæller den dag i dag. Farverne er valgt ud fra den beplantning, der skal pryde passagens bede, havet og naturen omkring. Samtidig er de klare farver en kontrast og et moderne udtryk, der sender tankerne ind i fremtiden.
Wayfinding er blevet monteret i sommeren 2021
Wayfinding-elementer, som er blevet monteret i sommeren 2021, pryder nu byens belægning på asfalt og fliser i motiver som hornfisk, krabber- og fiske“klistermærker”. Motiverne er fordelt strategisk ud på torvet og promenaden hen til lystbådehavnen samt fra passagen og op til handelsgaden. Tanken bag wayfinding-motiverne er, at de skal være store nok til at kunne ses på afstand og samtidig være sjove og underholdende at se på. De skal have en praktisk funktion, da de skal lede de gående fra havnen til centrum – og omvendt – men de skal samtidig give byens besøgende en oplevelse af, at der sker noget i byrummet. Motiverne kan nemt implementeres i byens øvrige liv og mulighederne for antal og placering er uendelige, hvilket gør ideen tidløs og skalerbar. Der kan trykkes så mange motiver, som man ønsker, og på længere sigt kan motiverne blive en fast del af Løgstørs identitet og skabe anderledes og sjove ruter rundt i byen, der giver borgere og besøgende lyst til at udforske byen på nye måder.
Kunstnere: Jamie Linley og Bogdan Scutari
Type: Wayfinding og kunstudsmykning
Lokation: Østerbrogade og passage
Fotograf: Jesper Balleby