BLOG

Læs vores blogindlæg om street art-kunst her.

Wayfinding - Vejvisning i bybilledet

 

Kunne du tænke dig at blive klogere på wayfinding? I blogindlægget her, kan du læse et uddrag fra vores Whitepaper til kommuner, og få en forståelse for, hvordan street art kan bruges til at skabe sammenhængen i byrummet.

Street art som wayfinding

Wayfinding er i alt sin enkelthed "vejvisning” - at vise folk hvordan de kommer fra A til B. Wayfinding findes traditionelt i form af skiltning, men det kan også komme i form af street art. Street art adskiller sig fra sædvanlig wayfinding, da det i langt højere grad kan aktivere byrummet og involvere borgerne. Kunsten gør det både nemt, inspirerende og sjovt at bevæge sig rundt i byen. Samtidig løser det problematikkerne om at skabe sammenhæng mellem områder og synliggøre forbindelser mellem bydele på en sjov og underholdende måde.  

”Det her med at få værkerne og wayfinding til at spille sammen, fungerer rigtig godt. Det kan noget, som skilte på ingen måde kan” 
- Peter Sørensen, Projektkoordinator, Vesthimmerland Kommune.

Wayfinding i Løgstør

Løgstør i Vesthimmerland havde problemer med at få besøgende fra gågaden til havnen. Byen blev afskilt, og de besøgende fik ikke en samlet oplevelse af byen. Byen valgte at bruge kunsten som wayfinding, for at løse denne problematik.  

“Det er en by, hvor det ikke er helt logisk at finde ind til centrum, når man kommer fra havnen, og omvendt når du kommer fra byen, er det heller ikke helt logisk at finde ned til havnen. Passagen har gjort, at det bliver lettere at finde vej.” 
- Peter Sørensen, Projektkoordinator, Vesthimmerland Kommune

I sommeren 2021, blev wayfinding-elementerne monteret og byens asfalt og fliser er nu prydet med motiver som hornfisk, krabber- og fiske“klistermærker”. Motiverne er fordelt strategisk ud på torvet og promenaden hen til lystbådehavnen samt fra passagen og op til handelsgaden. Elementerne har en praktisk funktion, da de leder de gående fra havnen til centrum – og omvendt.

Tanken bag motiverne er, at de skal være store nok til, at de kan ses på afstand, være sjove og samtidig give byens besøgende en oplevelse af, at der sker noget i byrummet. Motiverne kan nemt implementeres i byens øvrige liv. Dét gør ideen både tidløs og skalerbar.  

“Det giver blikfang, og skaber en anderledes oplevelse for borgere og turister. Noget som vi oplever har skabt stor interesse og begejstring.“ 
- Peter Sørensen, Projektkoordinator, Vesthimmerland Kommune. 

På sigt kan wayfinding-elementerne blive en fast del af Løgstørs identitet og skabe anderledes og sjove ruter rundt i byen, som giver borgere og de besøgende lyst til at udforske byen på nye måder. 

Måske I kender til problematikkerne omkring manglende sammenhæng i byrummet, eller måske lyst til at skabe en sjov form for wayfinding? Hvis det er tilfældet, står Mads klar til at fortælle mere om mulighederne ved street art som wayfinding. Du kan fange ham på tlf 40 84 11 38 eller mail mads@kolossal.dk

 
Mads Fredberg