BLOG

Læs vores blogindlæg om street art-kunst her.

Kunsten at inddrage borgerne

 

Street art kan bruges strategisk i byudviklingen. Det kan skabe fornyet liv til byen, visualisere byens identitet og skabe sammenhæng mellem bydele. Vi har interviewet kommuner, som fortalte os hvordan de med stor succes har brugt street art i deres byudviklingsprojekter, og hvad det har betydet for dem som kommune. Det er der kommet et Whitepaper ud af, som du kan hente her.

Vores whitepaper går i dybden med forskellige aspekter af strategisk byudvikling, en af dem er borgerinddragelse. I blogindlægget her, kan du læse et uddrag, og blive klogere på hvorfor det er vigtigt, at inddrage borgerne i byudviklingen.

Vigtigheden af borgerne i lokalmiljøet

Borgerinddragelse er når I som kommune gør brug af borgernes input og idéer i diverse sammenhænge. Borgerinddragelse er en svær størrelse, men der er mange fordele for jer som kommune, når I inddrager jeres borgere i kunstprojekter i byrummet. For selvom I som byplanlæggere, kunstkonsulenter eller projektledere ved en masse, når det kommer til selve kunststrategien og kunstværket, er det borgerne, som er eksperterne på lokalområdet.

Borgerne har en unik tilgang til projektet, og de kan komme med gode og indsigtsrige input. Det er trods alt dem, der bor og færdes i den kultur og identitet, som kunstværket skal indkapsle. I skal derfor sikre jer, at I lytter til borgernes indspark om byens identitet, udfordringer, kultur og hverdagsliv. På den måde sikrer I, at kunstværket passer til byen og området, og at borgerne kan identificere sig med kunsten.

200917 Kolossal Horsens Lise Vestergaard 0152.jpg

Borgerinddragelse i praksis

Borgerinddragelse lyder godt på papiret. Men det kan være svært at arbejde med i praksis. Så det er ikke ualmindeligt, hvis I oplever udfordringer og dilemmaer i forbindelse med borgerinddragelse, eller ikke føler jer klædt på til den borgerinddragende rolle.  

Borgerinddragelse kan ske på mange måder, blandt andet gennem workshops, borgermøder eller spørgeskemaer. Men uanset hvordan I griber det an, er det vigtigt, at I lægger en klar strategi for den borgerinddragende proces, hvor I gør det klart, hvem der skal inddrages, hvorfor de skal inddrages, og hvordan de skal inddrages.  

En idé kan være at udvælge en person, der kun skal arbejde med den borgerinddragende del af kunstprojektet. På den måde sikrer I, at borgerinddragelsen bliver en realitet og ikke bliver glemt blandt de mange andre ting, I også har på dagsordenen. 

Derudover er mangfoldighed vigtigt. Det handler om at inddrage alle typer af borgere. Kunstværket skal ikke kun imødekomme én bestemt målgruppe, og derfor er det vigtigt at få input fra forskellige grupper, som bruger byrummet på forskellige måder.  

200917 Kolossal Horsens Lise Vestergaard 0601.jpg

Success med borgerinddragelse i Hjortshøj

I Hjortshøj, en lille by nord for Århus, tror de på, at alt er muligt, når de står sammen, støtter hinanden og løfter i flok. Byen har drømme, store ambitioner og en bred mangfoldighed. Sådan beskriver borgerne selv “Livet i Hjortshøj”, som er temaet for street art-maleriet, der blev sat op ved den lokale Daglig Brugs. COOP sagde uden at tøve ja til at lægge gavl til, fordi de gerne vil bakke op om det lokale kulturliv. 

Gennem borgerinddragelse skulle borgerne gøre kommunen klogere på livet i Hjortshøj, så kunstnerne Jamie Linley og Bogdan Scutaru kunne indkapsle byens identitet i gavlmaleriet. I det færdige motiv lod de sig inspirere af borgernes udsagn om, at alt er muligt gennem fællesskab og samarbejde. 

Farverne i maleriet viser ånden og mangfoldigheden i Hjortshøj. Fuglene flyver højt og er en hyldest til naturen, der spiller en vigtig rolle i Hjortshøjs fortælling og identitet som landsby. Himlen, der dækker for ansigtet som et spejl, fortæller historien om de mange visioner, drømme og ambitioner byen har, og er samtidig et symbol på, at der er højt til loftet i byen. 

200929 Kolossal Fra Mads0008 (1).jpg

Hvis du som kommune har brug for sparring til hvordan borgerinddragelse kan føres ud i livet, tilbyder vi hos Kolossal, det vi kalder et ”byrumsværksted”. Et byrumsværksted er et forløb, hvor vi inddrager beboerne og andre interessenter sammen til at skabe byrumskunst, der passer til og afspejler til stedet og beboerne. 

Du kan læse mere om et byrumsværksted her, eller tage fat i Mads for at høre nærmere.

 
InspirationMads Fredberg